Предупреждение за опасно време, задават се виелици и сняг! През следващите

...
Предупреждение за опасно време, задават се виелици и сняг! През следващите
Коментари Харесай

Внимание! Зимата връхлита до часове!

Предупреждение за рисково време, задават се виелици и сняг!

През идващите 48 часа, под въздействие на циклон, времето над нашата страна ще се усложни. Очакваме обилни превалявания, а със захлаждането и условия за виелици над планинските региони и над Централна и Североизточна България. Очакваме затваряне на планински проходи, сигнализират синоптиците от Meteo Balkans. 

През нощта против събота преваляванията над Западна и Централна България, последователно ще обгръщат и останалата част от страната. Около среднощ в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще се примеси, а до сутринта ще премине и в сняг. Ще се образува снежна завивка.

Синоптичната конюнктура до сутринта в събота, над Югоизточна и Източна България ще се утежнява. Валежите там ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Ще има условия и за гръмотевични стихии. 

През деня в събота над цялата страна времето ще е най-вече облачно с превалявания от сняг, а над крайните югоизточни региони към момента ще са от дъжд. До края на съботния ден чакаме усложняване на ситуацията в Централна и Източна България. 

 

Над Югоизточна България вятърът ще е от югозапад. Над Дунавската низина ще духа мощен северозападен вятър, само че с наклонност да се ориентира от североизток и да се усили. Валежите над Централна България ще са от натоварен снеговалеж, ще има условия и за виелици, а заради високото наличие на вода ще падне и тежък сняг. (Тоест снегът ще е с високо наличие на вода и ще е тежък, което ще увеличи предпоставките за счупвания на клони в планините и разкъсване на електропроводи).

Над Югоизточна България преваляванията ще са от дъжд, като се чака те да са обилни по количества. Според районните модели, има възможност до сутринта на 26-ти ноември, преваляванията да доближат 80-100 л. /кв.м. Остава висок рискът и от вероятни наводнения над Южна България и по Южното Черноморие! Късно след обяд с понижението на температурите към Черноморието ще преминат в сняг. 

Минималните температури ще са в необятни граници 2°С до 4°С над Западна и Северозападна България, а много по-топло -  до 10-13°С ще бъде над Източна България. През деня температурите ще са с противоположен ход и ще се намалят. Очакваните температури към обяд - ще са сред 0°С- 3°С над Западна и Северозападна България, а над източна до 7-8°С, само че с наклонност да се намаляват. 

Синоптиците от Националният институт по метеорология и хидрология предизвестяват, че по време на промяна на етапа ще има условия за формиране на заледявания и поледици.

Снежната завивка, която ще се натрупа през двете денонощия ще е неравномерна, заради мощния вятър ще има навявания и преспи. Най-голяма ще е междинната ѝ дебелина в области Търговище, Разград, Шумен и Силистра- 20-30 см, а по Черноморието, основно в северния сектор, ще е до 5-8 см. Видимостта ще бъде сензитивно понижена.

Вълнението на морето рано сутринта в неделя по северното крайбрежие ще е 4-5 бала.

В нощта против понеделник /27.11.2023 г./ ситуацията ще се успокоява: вятърът ще отслабва, облачността ще понижава. Ще бъде студено с най-вече негативни температури. В понеделник утринните температури ще са сред минус 6° и минус 1°.

Във вторник облачността още веднъж ще се усили, а вятърът ще се усили. До вечерта над Югоизточна България ще стартират превалявания от дъжд, които до среднощ ще обзет и останалата част от региона, като ще се усилят.

Максималните температури краткотрайно ще се покачат до 5°-10°, над Югоизточна България и малко по-високи. В нощта против сряда с обръшане напразно от запад ще нахлуе нова порция по-студен въздух и тук-там преваляванията ще се примесват със сняг.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР